Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
mleko 1 szklanka
drożdże 8 dag
jajko 4
mąka tortowa 1/2 kg
cukier 1 szklanka
owoce kilka sztuk
mąka pszenna 10 dag
cukier 10 dag
masło 8 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec

Mąkę przesiewamy przez sitko, drożdże rozkruszyć i zasypać łyżeczką cukru, mleko podgrzać aby było delikatnie ciepłe, palmę roztopić i poczekać aż będzie również delikatnie ciepła. Mąkę wsypujemy do połowy miski, rozpuszczone w mleku drożdże wlewamy do drugiej połowy miski i zasypujemy lekko mąką – odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrosły. Gdy drożdże wyrosną dodajemy do miski ciepłą, roztopioną margarynę, jajka i z wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrośnie następnie znowu wyrabiamy. Wyrobione ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, na wierzch kładziemy owoce. Na owoce wysypujemy kruszonkę : 10 dag maki, 10 dag cukru i 8 dag masła mieszamy razem rozcierając pacami, tak aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.02.2012 14:13
klasyka :)
halina17 01.12.2011 20:53
dobre ciasto
anja3107 22.11.2011 11:34
super ciasto
iga2 15.10.2011 20:46
lubię takie ciasta
Tika4444 12.10.2011 19:51
apetyczny placek
magduś83 21.09.2011 19:55
rewelacja
Ewelina38 21.09.2011 13:08
pycha
Margo1 03.09.2011 20:46
pychota
kejt2 02.09.2011 13:14
Uwielbiam takie drożdżowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak