Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny torcik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
woda 3 łyżki
śmietana kremówka 2 opakowania
cukier waniliowy 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 6-7 łyżeczek
dżem truskawkowy 1 słoik
owoce do dekoracji
poncz do nasączenia
płatki migdałowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny torcik

Jajka wybić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać na przemian żółtka, cukier i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę. Spodnią część tortu posmarować dżemem. Można dodać kilka połówek truskawek. Następnie wyłożyć część śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć. Posmarować śmietaną. Położyć ostatnią część ciasta, nasączyć i wyłożyć resztę śmietany. Na wierzchu udekorować owocami. Boki tortu posmarować również śmietaną i obsypać płatkami migdałowymi lub wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 28.11.2011 09:51
śuper
tomek18 20.11.2011 09:39
wysmienity
Ewa104 10.09.2011 12:31
Ślicznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak