Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 50 dag
białko 10 dag
mrożone truskawki 1/2 szklanka
bita śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy

Białka ubić na sztywno z ok. 10 dag cukrem pudrem. Pod koniec dodawać pozostały cukier, ubijać na parze ok. 30 minut. Zdjąć z ognia, ubijać, aż ostygnie. Truskawki przetrzeć, oddzielić sok, wymieszać z połową masy bezowej. Z części białej masy wycisnąć na blachę 5-7 bezików. Bezy suszyć w uchylonym piekarniku o temp. 130 stopnia C. Po 10 minutach wyjąć tortownicę, na białą masę wyłożyć masę truskawkową, torcik suszyć ok. 40 minut a beziki ok. 30 minut. Na torciku ułożyć beziki posmarować od dołu bitą śmietaną, deser ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak