Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salmorejo - andaluzyjski chłodnik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 700 gram
bagietka 0,5
ząbki czosnku 3
sól do smaku
papryka mielona do smaku
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Salmorejo - andaluzyjski chłodnik

Pomidory, jak najbardziej dojrzałe sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kawałki, dodać do nich pokrojoną w kostkę świeżą bagietkę (bądź zamiast niej bułkę tartą - kilka łyżek) oraz czosnek, najlepiej od razu przeciśnięty przez praskę.
Gdy bagietka wchłonie sok z pomidorów, zmiksować na gęstą jednolitą masę. Dodać oliwę, jak najlepszą oraz przyprawy i wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Podawać jako zupę np z jajkiem na twardo albo jako dip do chipsów lub małych grzanek z reszty bagietki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna69 15.05.2012 16:32
Super, musi smakować wyśmienicie.
motomaniak 18.09.2011 16:25
ciekawe
Dorian 17.09.2011 22:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak