Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
margaryna 1 kostka
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryny 2 szt
cukier puder 15 dag
białko 1
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Placek cytrynowy

Przygotować ciasto: oddzielić żółtka od białek, margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po 1 żółtku, stale ucierając. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Otrzeć z nich 2 łyżeczki skórki i wycisnąć sok. Skórkę oraz sok dodać do utartych żółtek i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Pianę z mąką połączyć z masą żółtkową. Formę (25x40cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec 40min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do białości. Gorące ciasto polukrować. Można posypać rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 11.09.2011 20:34
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak