Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory na zimę

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 10 kg
sól 5 łyżek
cukier 2 łyżki
czosnek 1 główka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory na zimę

Kroki postępowania

1
Pomidory naciąć z wierzchu na krzyż, zalać wrzątkiem. Po kilku sekundach można zacząć obierać je ze skórki.
Krok 1 - Pomidory na zimę foto
2
3 kg pomidorów zmiksować z obranym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wrzucić do tego połowę pozostałych pomidorów i zagotować.
Krok 2 - Pomidory na zimę foto
3
Gotować ok.20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyłączyć gaz, poczekać, aż ostygną.
Krok 3 - Pomidory na zimę foto
4
Dodać resztę pomidorów i gotować ok. 5-10 minut.
Krok 4 - Pomidory na zimę foto
5
Pomidory przełożyć razem z zalewą w słoiki.
Krok 5 - Pomidory na zimę foto
6
Pasteryzować 10-15 minut. Tak przygotowane pomidory są doskonałą bazą do pomidorówki. Można też je dodawać do sosów.
Krok 6 - Pomidory na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.01.2014 13:39
Robię podobnie pomidory od ponad 20 lat :) Nie dodaję pieprzu, ale to rzecz gustu ;) Zazwyczaj więcej cukru i mniej soli, ale efekt zimą jest bardzo zadowalający :) Mało pracy, a zimą ile radości :)
mela25 28.06.2013 07:32
bardzo smakowite
Sroczka 19.01.2013 22:18
Bardzo przydatny przepis.
pacpaw 08.11.2012 22:36
taki słoiczek powinien stać w każdym domu w zimie
Weronika_eM 28.01.2012 21:47
ciekawy przepis
Kate131 24.12.2011 09:45
fajne
Izabela/bella81 10.10.2011 20:50
świetne
Emiliozo 01.09.2011 13:59
z takimi zapasami żadna zima nie straszna
ewasylwia 01.09.2011 11:40
gdy pomidorów w tunelu pełno można robić bez problemu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak