Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
ziemniaki ugotowane 750 g
żółtko jajek 2 szt
twaróg 250 g
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 szt
woda letnia 3/4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć ze zmielonym twarogiem, przetartymi ziemniakami. Doprawić do smaku solą i pieprzem, tak aby farsz był pikantny.
Z maki, żółtek i wody oraz odrobiny soli zagnieść ciasto. Następnie cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać kółka. Na każde z nich nakładać po łyżceczce farszu i dokładnie sklejać.
Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju do momentu aż wypłyną na wierzch.
Ja najbardziej lubie przysmażane, zarumienione na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olivka 02.09.2011 08:40
a do tego, że przypadkiem zamieściłam nie to co trzeba zdjęcie, prosiłam już administratora o jego usunięcie, zdarza się.
SmacznaPyza 01.09.2011 09:58
a do czego te pieczarki i papryka na zdjęciu?!
halina17 01.09.2011 09:31
smaczne
Emilia22 01.09.2011 08:32
super
gosia47-47 01.09.2011 08:02
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak