Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po francusku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
pęczke młodej marchewki 1 szt
seler razem z liściem 1 szt
białe wino 1 szklanka
sól, pieprz - -
małe cebulki 3-4 szt
zielona pietruszka - -
czosnek 2 ząbki
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po francusku

Kurczaka opłukac pokroić na ćwiartki usuwając grube kości, posolić i posypać pieprzem, naszpikowac pokrojonym w paski czosnkiem. Obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni, przełożyc do czystego rondla, dodać oczyszczone i pokrojone drobno jarzyny, podlać odrobiną wody, wlać wino i dusic pod przykryciem około 40min. na słabym ogniu.

Podac kurczaka obłozonego jarzynami i posypanego zieleniną z makaronem lub ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.04.2013 00:06
pyszny taki kurczak
Agnieszka191 29.08.2010 15:19
Aż slinka leci, łatwo sie skusić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak