Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy drożdżowe z karkówkowym sosem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna ½ kg
karkówka 30 dag
masło 5 dag
drożdże świeże 4 dag
cukier kryształ ¾ łyżeczki
sól ¾ łyżeczki
jaja 2 szt.
cebula ½ szt.
olej sezamowy 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
grzyby suszone 3 szt.
kefir 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy drożdżowe z karkówkowym sosem

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku. Wbić jaja, dodać cukier, sól, pokruszone drożdże i kefir. Wymieszać składniki i na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić, aby podwoiło swoją objętość.


Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 40 minut.

Przygotować sos. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w drobna kostkę i przełożyć do szklanej misy. Dodać olej sezamowy, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 2 łyżki przyprawy do karkówki oraz po pół łyżki soli ziołowej i białego pieprzu. Wymieszać i przełożyć na patelnię. Smażyć, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Dodać pokrojone na paski grzyby. Podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta odrywać małe kawałki i formułować z nich kulki. Lekko oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut.

W dużym garnku zagotować wodę i umieścić specjalne sito do gotowania na parze. Porcjami układać na nim wyrośnięte pyzy i gotować pod przykryciem 10 minut. Po wyjęciu pokroić na plastry i polać przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 04.11.2011 18:53
przepyszne
Mariusz10 15.09.2011 23:49
pycha
pawel6 13.09.2011 15:09
Takie pyzy mógłbym jeść codziennie!
MAR3STA 11.09.2011 21:13
pyszny i pożywny obiadek
Misiek1 05.09.2011 11:16
Taki obiad to ja rozumiem... Super!!
Nina7 05.09.2011 08:28
A ja je uwielbiam!!!!! Z każdymi dodatkami:)
pacpaw 02.09.2011 23:43
pamiętam moje pierwsze spotkanie z pyzami w wlkp. Zamówiłem pyzy spodziewając się ziemniaczanych, dostałem bułki drożdżowe. Już chciałem reklamować, gdy miła Pani ze stoliku na przeciwko wyjaśniła mi o co kaman :o)
Beatris 01.09.2011 08:56
Też miałabym na nie wielką ochotę. Wyglądają smakowicie.
patusia 01.09.2011 00:18
Z chęcią bym sobie teraz zjadła takie apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak