Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka inaczej, czyli nadziewana kaszą gryczaną.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
kasza gryczana 300 gramów
wątróbka drobiowa 150 gramów
jajko 2 sztuki
bulion 200 ml
cebula 1 sztuka
margaryna 2 łyżki
masło 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka inaczej, czyli nadziewana kaszą gryczaną.

Kaczkę umyć, następnie wykroić kości, tak by nie uszkodzić skóry. Tuszkę natrzeć solą i majerankiem. Kaszę opłukać, wsypać do gorącego bulionu i ugotować na sypko. Posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce margaryny. Wątróbkę umyć, podsmażyć na pozostałej porcji margaryny, po lekkim przestudzeniu zmielić. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Ugotowaną kaszę przestudzić, wymieszać z żółtkami, masłem, wątróbką, cebulką i natką pietruszki. Farsz doprawić do smaku, następnie połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem, zaszyć. Włożyć do natłuszczonej blaszki i piec ok. 90 minut w temp. 175°C. W trakcie pieczenia obficie polewać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 03.10.2011 19:18
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak