Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z pieczarkami na kurczaku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso
cebula
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z pieczarkami na kurczaku

SKŁADNIKI:

mięso na zupę - u mnie po porcjowany cały kurczak, bez piersi,
cebula - 2,
ziemniaki - 4 średniej wielkości,
pieczarki - 7 średniej wielkosci (lub więcej),
grzyby kurki lub inne leśne, świeże - garść, lub więcej,
kasza jęczmienna - szklanka,
marchew - 4,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
por,
czosnek - 3-4 ząbki,
przyprawa do zup w płynie,
kucharek,
kostka rosołowa grzybowa,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
liść laurowy - 2,
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso przepłukać, usunąć tłuszcz. Przełożyć do dużego garnka i zalać gorącą wodą (lub zimną, jeżeli chcemy żeby zupa była bardziej rosołowa), przyprawić sola i pieprzem. Zagotować, zebrać szum. Warzywa obieramy i myjemy. Kaszę płuczemy, aż woda będzie czysta, odcedzamy. Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze części. Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i kaszę. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy kostkę grzybowa, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby leśne oraz liście laurowe. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pieczarki, w razie koniecznosci uzupełniamy zupę woda i przyprawiamy. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek. Chwilę gotujemy i ostatecznie przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną, świeżą natkę pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 25.06.2012 20:39
Smakowicie wygląda
Justa32 16.09.2011 13:30
pyszna zupka
Katarzyna/kate1980 01.09.2011 20:52
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak