Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 250 gram
mięso wieprzowo-wołowe 0,5 kg
ziemniaki ugotowane 1,5 kg
pieprz czarny 0,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej do smażenia
sól do smaku
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 2 przyprawa
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżeczki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy z mięsem

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć ugotowane ziemniaki,wsypać 250 gram mąki ziemniaczanej i płaską łyżkę soli.Wyrobić ciasto.
Krok 1 - Kluchy z mięsem foto
2
Do miski włożyć mięso wieprzowo-wołowe,dodać 2 łyżki bułki tartej,po 2 łyżeczki przyprawy do karkówki i mięsa mielonego,0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i pokrojoną w kostkę cebulę.Całość dokładnie wymieszać.Z mięsa zrobić 9 kulek i wrzucić je do wrzącej osolonej wody.Ugotować.
Krok 2 - Kluchy z mięsem foto
3
Ciasto podzielić na 9 porcji,z każdej zrobić placek.Na każdy placek położyć mięsną kulkę i zawinąć wszystko w ciasto tworząc kluchy.
Krok 3 - Kluchy z mięsem foto
4
Kluchy wrzucać do wrzącej,osolonej wody.Gotować 5 minut od chwili,aż zaczną wypływać na powierzchnię.
Krok 4 - Kluchy z mięsem foto
5
Gotowe kluchy polać podsmażoną na oleju cebulką.
Krok 5 - Kluchy z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 08.10.2011 14:59
Tez takie robię..pycha
Dorian 24.09.2011 17:01
pyszne pyzy
ziutula
ziutula 31.08.2011 22:07
z mięskiem to mogę jeść często
stokrotka 31.08.2011 19:21
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak