Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z cebulką i jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka z driobiu 0,5 kg
jabłkko kwaśne
cebule 2
olej 2 łyżki
pszenna mąka 1 łyżka
pieprz, sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z cebulką i jabłkami

Potrawę zaczynam od obrania i pokrojenia na dosyć grube plastry cebuli - owe plastry powinny mieś około pół centymetra grubości.

Plastry cebuli kładę na rozgrzaną łyżkę oleju na dużej patelni. Smażę cebulę jakieś dwie, trzy minuty z każdej strony na dość dużym ogniu - w zasadzie cebula powinna być raczej zgrillowana niż usmażona. Przewracam ją delikatnie, tak by poszczególne plasterki się za bardzo nie porozwalały. Kiedy cebula z każdej strony pięknie przyrumieniona, zdejmuję ją delikatnie z patelni, solę i pieprzę i trzymam przykrytą, by za bardzo nie ostygła.

Na tym samym oleju w podobny sposób smażę jabłko pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w szesnastki.

Kiedy jabłko się smaży - około jednej minuty z każdej strony, wątróbkę obsypuję z każdej strony niewielką ilością mąki.

Wątróbkę wkładam na patelnię, do której dolałem dwie łyżki oleju. Smażę ją pod przykryciem na dużym ogniu - bardzo bowiem pryska. Wątróbka smaży się około 5 minut - w tym czasie kilka razy ja przewracam. Kiedy z zewnątrz jest ślicznie przyrumieniona, czas by ją zdjąć z patelni, posolić, popieprzyć i umieścić w towarzystwie wcześniej przygotowanych jabłek i cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 18.02.2012 14:29
wyszła bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak