Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z cebulką i jabłkami
Plastry cebuli kładę na rozgrzaną łyżkę oleju na dużej patelni. Smażę cebulę jakieś dwie, trzy minuty z każdej strony na dość dużym ogniu - w zasadzie cebula powinna być raczej zgrillowana niż usmażona. Przewracam ją delikatnie, tak by poszczególne plasterki się za bardzo nie porozwalały. Kiedy cebula z każdej strony pięknie przyrumieniona, zdejmuję ją delikatnie z patelni, solę i pieprzę i trzymam przykrytą, by za bardzo nie ostygła.
Na tym samym oleju w podobny sposób smażę jabłko pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w szesnastki.
Kiedy jabłko się smaży - około jednej minuty z każdej strony, wątróbkę obsypuję z każdej strony niewielką ilością mąki.
Wątróbkę wkładam na patelnię, do której dolałem dwie łyżki oleju. Smażę ją pod przykryciem na dużym ogniu - bardzo bowiem pryska. Wątróbka smaży się około 5 minut - w tym czasie kilka razy ja przewracam. Kiedy z zewnątrz jest ślicznie przyrumieniona, czas by ją zdjąć z patelni, posolić, popieprzyć i umieścić w towarzystwie wcześniej przygotowanych jabłek i cebuli.