Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z cukinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
drożdże 1,5 dag
mleko 250 ml
sól 1/3 łyżeczki
jajko 2
masło 3 dag
olej do smażenia
cukinia żółta 20 dag
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z cukinią

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać w dużej misce z połową mleka i około 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na około 10 minut.
W tym czasie stopić masło i odłożyć, aby przestygło. Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Gdyby należała do tych przerośniętych deczko - usunąć pestki, przy czym waga dodawanej do ciasta cukinii nie powinna się zmienić. Oddzielić białka od żółtek, po czym ubić białka na sztywną pianę. Dodać do nich żółtka i ubić jeszcze raz.
Do przygotowanego rozczynu dodać resztę mąki, wciąż płynne masło, jajka i sól. Całość wymieszać na jednolite, bezgrudkowe ciasto.
Krok 1 - Racuchy z cukinią foto
2
Dodać cukinię i natkę pietruszki, wymieszać jeszcze raz.
Krok 2 - Racuchy z cukinią foto
3
Przykryć miskę i odłożyć na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Racuchy z cukinią foto
4
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto - około 2 łyżki na racucha - i smażyć z obu stron na rumiano.
Krok 4 - Racuchy z cukinią foto
5
Podawać z relishem, kwaśną śmietaną lub sosami wg uznania.
Krok 5 - Racuchy z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.09.2011 09:38
ekstra
stokrotka 31.08.2011 19:25
mniam....
irenka 31.08.2011 16:30
pyszne,robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak