Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy budyń

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
aromat śmietankowy 6 kropli
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: domowy budyń

do dużego kubka wlać pół szklanki mleka i wsypać mąkę.
dokładnie wymieszać.
resztę mleka podgrzać dodać aromat i cukier.
gdy mleko będzie już wrzało wlać mleko z mąką ciągle mieszając by nie powstały grudki.gdy masa będzie już gęsta zdjąć z ognia.
przelać do salaterek i smakować się budyniem ze świadomością,że zrobiliśmy go własnoręcznie i nie ma tylu chemicznych dodatków;)

a teraz wariacje na ten temat:
1-gdy dodamy mniej mąki budyń będzie żadszy a wtedy super smakuje wymieszany z owocami

2-gdy po zdjęciu z ognia budyń \"nieprzypasuje nam\"co do konsystencji można dodać żółtko albo łyżkę masła i dokłądnie wymieszać.

3-jeżeli chcemy zrobić inny smak wystarczy dodać inny aromat lub
a)dodać kakao do mleka które podgrzewamy
b)bakalie,karmel,czekoladę itp dodajemy dopiero po zdjęciu z ognia.

4-można przelać do miseczek poczekać kilka/kilkanaście minut aż zastygnie i wywrócić je na talerzyk.wtedy polewamy sosem np malinowym i mamy puszny i śliczny deserek idealny na przyjęcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Melania 11.05.2013 10:46
Nie robiłam jeszcze domowego budyniu ;)
Suonatar 12.04.2013 19:28
Domowego jeszcze nie robiłam ale na pewno się pokuszę:)
ankaryba 07.04.2013 01:00
domowy najlepszy :-)
ElizaT 06.02.2013 20:00
extra
ElizaT 06.02.2013 20:00
extra
octo 26.12.2011 01:31
i do ciast masa budyniowa gotowa bez budyniu:)
Natalia40 18.12.2011 22:12
super sprawa
Natalia40 18.12.2011 22:12
muszę zrobić
jasiek 30.11.2011 22:53
smaczny
krystyna24 30.10.2011 18:46
tez tak robie
krystyna24 30.10.2011 18:46
tez tak robie
marchewka 29.10.2011 22:53
domowego jeszcze nie robiłam
Ibag24 17.09.2011 20:17
smaczny
GGABI 17.09.2011 20:07
pycha
mirosława4 17.09.2011 16:04
przepis ciekawy ja robię budyń ale z samej mąki ziemniaczanej jeszcze nie robiłam zawsze dodaję odrobinę mąki zwykłaj:)
jerzy3 06.09.2011 22:08
świetny przepis
jerzy3 02.09.2011 22:52
warto propagować domowe wyroby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak