Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 5 dag
mleko szklanka
jajko 2
masło 1/4 kostki
cukier 1/2 szklanki
masło roztopione 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cynamon 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonki

Mleko lekko podgrzewamy, następnie dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy masło. Kiedy rozczyn już wyrośnie, dodajemy go do mąki razem z roztopionym masłem, jajkami i cukrem. Wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już elastyczne, rozwałkowujemy je na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie zawijamy prostokąt w rulon wzdłuż szerszego boku i kroimy na ok. 2 cm plasterki, które układamy na blaszce. Bułeczki są gotowe kiedy się zarumienią. Smacznego ;).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak