Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
miód 4 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 2 op
śmietana kremowa 30% lub 36% 0.5 l
cukier puder 20 dkg
fix do śmietany 2 op
orzechy 20 dkg
cukierki krówki 40 dkg
masło 22.5 dkg
mleko 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: krówka

z:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
10 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub margaryny
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
zarobić ciasto,podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszcze 25x40 w temp. 150-160oC przez 20-30 minut.

Śmietanę ubić z:
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2 śmietany -fixy

dolny biszkopt nasączyć kawą rozpuszczalną[wystarczy zapażyć ok 2łyżeczek kawy na szklankę wody]
wyłożyć na to masę śmietanową.
przykryć drugim biszkoptem.

krówki rozpuścić z 2 łyżkami masłą i mlekiem na niewielkim ogniu,mieszamy dokładnie mikserem.
Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.[można też dodać startą czekoladę]
Najlepsze po 1-2 dniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

chrupnij-sobie.pl 25.03.2013 20:49
podoba mi sie ten przepis... musze wyprobowac..
babi17 21.02.2013 16:14
mniam
agogo2 23.01.2012 22:54
smakowite
Justyna Jussstiii 18.12.2011 09:35
super
eli82 13.11.2011 10:38
fajne
agogo2 08.11.2011 22:12
dobee
aleksa123 31.10.2011 12:35
ciekawy przepis
Magda60 24.10.2011 23:15
super
Magda60 24.10.2011 23:15
super
Natalia40 08.09.2011 23:12
extra
jerzy3 02.09.2011 22:52
moje ulubione ciasto
jerzy3 02.09.2011 22:52
moje ulubione ciasto
calliope 02.09.2011 09:43
Muszę wypróbować ten przepis
kriso 02.09.2011 09:34
fajny przepis
kriso 02.09.2011 09:34
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak