Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

peczek botwinki 1
bulion warzywny 1 kostka
ogórek 1 szt
sok z cytryny
rzodkiew 7-8 szt
koperek
sól do smaku
pieprz do smaku
kefir 0,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, botwinkę drobno posiekać, wrzucić do wrzącego rosołu, dodać sok z cytryny, gotować 5 minut, przestudzić. Umyć rzodkiew, pokroić w krążki, cebulę posiekać razem ze szczypiorkiem, ogórek umyć, pokroić na cząstki, nie obierać. Do dużej miski wlać kefir, ubijać trzepaczką, dodając stopniowo po jednej łyżce schłodzoną botwinkę. Warzywa rzucić do miski, wymieszać, przyprawić do smaku, naczynie przykryć, wstawić do lodówki, schłodzony chłodnik rozlać do talerzy, posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak