Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowo - migdałowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dkg
żółtko jajek 2 szt
białko 1 szt
masło 15 dkg
mielone migdały 20 dkg
cukier puder 15 dkg
cytryna 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowo - migdałowe

Mąkę wyrobić z żółtkami, białkiem, masłem i szczyptą soli. Odstawić ciasto na godzinę. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. W misce wymieszać migdały, cukier, sok i skórkę cytrynową. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę (np. do tart lub tortownice). Podwinąć brzeg na wysokość około 3 cm, Na ciasto wyłożyć masę migdałową. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Wierzch polać dwoma łyżkami roztopionego masła. Można posypać też migdałami. Piec około 40 minut w temp. 200 C.
Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 17.04.2013 08:17
moje smaki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak