Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort śliwkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
kremówka 2 szklanki
cukier waniliowy
śliwiki 1 kg
sok wiśniowy 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tort śliwkowy

Upieczony biszkopt przekroić na pół. Jeden wyłożyć na dnie tortownicy. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wypestkowane śliwki gotować razem z sokiem. Można dodać kilka goździków. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym połączyć z żelatyną. Krem rozsmarować na biszkopcie. W międzyczasie mąkę wymieszać z odrobiną wody i dodać do gotujących się śliwek. Przedtem jednak wydostać goździki. Powstałą masę wystudzić a potem wyłożyć ją na krem i przykryć drugim biszkoptem. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 26.07.2013 20:31
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak