Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy tort

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1 szklanka
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
masło 30 dag
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier puder 4 łyżki
mleko 1,5 szklanki
DODATKOWO:
gruszki 4 sztuki
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy tort

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, przesiać mąkę,budyń i proszek do pieczenia, połączyć z jajkami. Piec w temp. 180 st. 30-35 min
Krem :
Budyń ugotować na mleku i ostudzić .Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem i nadal ucierając dodawać małymi porcjami budyń .

Winogron przekroić i usunąć ostrożnie pestki ,gruszki pokroić w kosteczkę (moje gruszki były twarde więc obgotowałam je w 1 szklance wody z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami czerwonego wina ,potem ten syrop posłużył mi do skropienia ciasta).

Zimny biszkopt przekroić na 3 cienkie krążki ,nasączyć dowolnym ponczem , posmarować częścią kremu i na kremie poukładać winogron,gruszki i wiśnie(jeśli nie mamy wiśni z nalewki możemy użyć z kompotu,ważne aby były bez pestek)przykryć drugim krążkiem i też posmarować kremem i ułożyć warstwę owoców ,przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem (ja źle podzieliłam krem i brakło mi na różyczki dookoła ciasta więc zrobiłam je ze zwykłej bitej śmietany)na wierz wylewamy tężejącą galaretkę i możemy jeszcze dodatkowo ułożyć owoce .Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 07.05.2013 08:42
wygląda pięknie :)
wiola28a 23.07.2012 14:26
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak