Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto morelowe z budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka 2,5 szklanki
morele bez skórki 15 szt
cukier puder 1,5 szklanki
margaryna 25 dag
śmietana 2 łyżki
mleko 1 l
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
budyń waniliowy 2 szt
orzechy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto morelowe z budyniem

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i porcjami pół szklanki mleka. Wsypać mąkę, proszek(2 płaskie łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao o do drugiej 2 łyżki mąki a do każdej ubitą na sztywno pianę z białek. Na spód formy układamy ciasto jasne a na nie ciasto ciemne a kawałki moreli wciskamy do ok połowy ciasta.
Piec w temp 180C przez ok 50 min.
Ciasto po ostudzeniu polać ugotowanym w mleku budyniem. posypać kakao i orzechami lub uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.08.2016 09:10
pyszne ciacho:-)
Jagódka77 20.12.2014 14:38
fajne ciasto
goofy9 22.01.2013 17:10
pyszności
tonia 09.03.2012 14:48
wygląda smacznie
tonia 21.01.2012 16:07
ciekawy przepis
halina17 30.08.2011 20:03
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak