Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa wędzona 0,6 kg
słonina 10 dag
cebule 2
jajko 2
mąka ziemniaczana 1 łyżka
majeranek, pieprz, sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z kiełbasą

Ziemniaki tarkujemy na tarce o drobnych oczkach (zdecydowanie wygodniej użyć robota), nadmiar wody z ziemniaków zlewamy. Cebulę, kiełbasę i słoninę kroimy, na patelnię wrzucamy słoninę a po wytopieniu dodajemy kiełbasę i cebulę, szklimy na rumiano, studzimy.
Do odciśniętej masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i kiełbasę z cebulą, dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 150 stopniach przez 40-50 minut (aż wierzch się zarumieni). Podajemy z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak