Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
ziemniaki surowe 1 kg
boczek
mięso mielone 1/4 kg
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z mięsem

1. Pół kilograma ziemniaków gotujemy dzień wcześniej i odstawiamy by odparowały. Świeżo ugotowane ziemniaki są za mokre i nie będą się sklejały. Na drugi dzień przeciskamy ziemniaki przez prasę lub maszynkę.

2. Obieramy kilogram surowych ziemniaków i przecieramy. Z przetartych ziemniaków wyciskamy sok. Czynność wykonujemy w sokowirówce albo ręcznie wykręcamy w kuchennych materiałowych ręcznikach.
UWAGA utarte ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte na wiór, czy wręcz trociny. W przeciwnym razie pyzy się rozkleją podczas gotowania.

3. Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą i wygniatamy jak ciasto. Dodajemy w międzyczasie 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, która nada spoistości naszej masie ziemniaczanej. Zbyt duża ilość mąki sprawiłaby, że nasze ciasto byłoby gumowate.

4. Przygotowujemy farsz. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku magą, solą oraz pieprzem.

5. Formujemy pyzy - wielkość jak na zdjęciu u?miech, wkładamy do środka porcję mięsa. Ilość mięsa według uznania, jedni wolą pyzy bezmięsne inni z większą ilością. Przy formułowaniu pyz ręce moczymy w wodzie by masa ziemniaczana nie przylepiała się do naszych rąk.

6. Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości uformowanych pyz. Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową.

7. W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i polewamy nim gotowe pyzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alec 22.09.2012 16:19
Ten przepis na pyzy to jakiś głupi żart.Żeby ciasto miało jako taką konsystencję to i 6 łyżek mąki kartoflanej by było mało,musiałem ratować mąką zwykłą,farsz tragedia,wyszedł po gotowaniu jakiś twardy bobek.No i samo gotowanie przez 40 minut to i kamień można rozgotować,nie mówiąc o pyzach,po 15 min gotowania pyzy zaczęły się rozlatywać.Ogólnie jakoś je odratowałem i dało się zjeść.Odradzam korzystania z tego przepisu,a osobie która to wstawiała gratuluję dobrego humoru.Proszę tylko aby takie przepisy wstawiać do działu z humorem,a nie tutaj.
Stenka 13.08.2012 21:07
pycha, dużo pracy ale warto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak