Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

peczek botwinki
marchew 1 szt
kawałek selera
kostka rosołowa 1 szt
ziemniak 2 szt
śmietana 100 ml
koperek
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko ugotowane na twardo 3 szt
kiełki rzodkiewki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwiny

Marchew, seler i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać ok. 2 litrami zimnej wody, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Botwinkę oczyścić, opłukać, dość drobno posiekać, dodać do wywaru razem z kostką rosołową. Całość gotować ok. 15 minut, tak aby warzywa były miękkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagotować. Zupę rozlać do talerzy, lekko przestudzić, do każdego talerza włożyć połówkę ugotowanego jajka, posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak