Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
żółtko jajek 6 sztuk
masło 1 łyżka
cukier puder 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
spirytus 1 łyżka
tłuszcz do smażenia 50 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI

Żółtka połączyć z mąką, dodać posiekane masło i resztę składników.Zagnieść gęste, dość twarde ciasto.Pobić je chwilę wałkiem. Uformować kulę, po czym schować do lodówki na około pół godziny.
Następnie podzielić ciasto na kilka części.Każdą z nich rozwałkować bardzo cienko, przy wałkowaniu starać się podsypywać mąką jak najrzadziej. Z ciasta wykrawać paski, robić faworki.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można odsączyć na ściereczce i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 02.10.2011 17:37
jej w tłusty czwartek je zawsze robie, pyszne sa
kate.500 12.09.2011 22:38
pysznosci
IKrakowianka 02.09.2011 10:23
pycha
ziutula
ziutula 30.08.2011 20:09
faworki są dobre ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak