Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 1/2 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyzeczki płaskie
jajko 5
jabłka 1 1/2 kg
margaryna w kostce 1 1/2 kostki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Ciasto:
Zarobić ciasto: Maka + cukier waniliowy + cukier puder +margaryna + 5 żółtek . wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalnika. (na ok 35 min)


Białka ubić z cukrem kryształem i dodać kisiel.

jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

wyjąć ciasto z zamrażalnika. jedną część utrzeć na blachę na cisto ułożyć jabłka. na jabłka zetrzeć druga część ciasta. na ciasto wyłożyć pianę z białek a na białka utrzeć ostatnią część ciasta.


piec ok 1 godziny i piekarniku nagrzanym do 160st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak