Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jogurtów bałkańskich

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier puder 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 2 opakowania
aromat waniliowy 1
olej roślinny 1/2 szklanki
jogurt bałkański 3 duże kubki
biszkopty okrągłe 1 paczka
fix do śmietany 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jogurtów bałkańskich

Białka ubić na sztywno z fixem do bitej śmietany, dodać cukier puder i jeden cukier waniliowy.
Jogurty mieszamy z aromatem waniliowym. Żółtka ucieramy na gładka i puszystą masę z budyniem i torebką cukru waniliowego. Do masy powoli dodajemy jogurty i olej. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy pianą z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Biszkoptami wykładamy wysoka formę do pieczenia ( nie natłuszczamy jej niczym). posypujemy biszkopty fixem i wylewamy masę .
pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze ok 170st C.
po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na ok. 10 minut.

po przestudzeniu można sernik udekorować polewa czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak