Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory smazone w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1 kg
cukier
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
mąka 5 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 1-2 szt
ziarna sezamu 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szt
natka pietruszki
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pory smazone w cieście

Pory umyć i oczyścić, jasną częśc włozyć do posolonej i lekko posłodzonej wpdy i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Osączyć pory na sicie, oszuszyć ściereczką. Z podanych składników przygotować ciasto. Pory pokroić na talarki centymetrowej grubości. Na patelni mocno rozgrzać olej. Kawałki porów obtoczyć w cieście i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na ogrzany półmisek, udekotować listkami pietruszki i podawać na gorąco. Do takiej przekąski bardzo pasuje ostry gorący sos, np. pomidorowy, lub zimny, np. tatarski lub dip ziołowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak