Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane warzywa z grilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 3 szt
pieczarka 9 szt
sól do smaku
bakłażan 3 szt
papryka czerwona 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane warzywa z grilla

Marynata: 1/3 szklanki oliwy, 3 łyzki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, łyzka posiekanych listków bazylii.
Zanim roozpoczniemy przygotowania bakłażny trzeba pokroić i odstawić na 30 minut. Potem je opłukać i oszuszyć. Z papryki wyciąc gniazada nasienne, a strąki pokroić na 6 części. Cukinie pokroić ukośnie w plastry. Pieczarki umyc, oszuszyć, przyciąć nóżki przy kapeluszach. Do słoika wlać oliwę, sok z cytrunu, dodać czosnek, bazylię, zakręci i kilkakrotnie wstrząsnąć. Włozyć do miski i wstawić na jakąś godzine do lodówki. Potem grilować wszystko ok. 5 minut. Mozna też upiec je na ruszcie piekarnika. Podawać z dipem jogurtowo-ziołowym i tostami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak