Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
cukier 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 2 łyżki
jajko 4 żółtka
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stplnicę. Dodajemy proszek do pieczenia , cukier i margarynę. szybko siekamy.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Dodajemy żółtka i śmietanę . Szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną spodnią trochę większą od tej co pójdzie na gorę. Ciasto wkładamy w folie i wkładamy do lodówki na godzinę. Miedzy czasie obieramy i ścieramy jablka. Następnie odcedzamy z nich sok, i mieszamy z cukrem wanililinowym.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Większy kawałek ciasa ,wyjmujemy i wałkujemy. Uklładamy w wysmarowanej blasze. Na ciescie układamy jabłka.
Krok 4 - Szarlotka foto
5
Wałkujemy drugi kawałek ciasta. Układamy go na górze. Dociskamy brzegi. nakłówamy widelcem.
Krok 5 - Szarlotka foto
6
pieczemy godzinę w 180 stopniach, następnie można posypać cukrem pudrem i porcjować.
Krok 6 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 07.12.2011 12:29
lubię
Anna146 03.09.2011 07:06
właśnie taka tradycyjna szarlotka jest najlepsza!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak