Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory w sosie holenderskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 4 sztuki
natka pietruszki 4 gałązki
musztarda 2 łyżeczki
gotowana szynka 4 plasterki
bulion drobiowy 1/8 litra
wino białe wytrawne 1/8 litra
masło 5 dag
żółtko jajek 3 sztuki
sok z cytryny 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pory w sosie holenderskim

Pory oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na kawałki o długości 10 cm. Pory przełożyć do osolonego wrzątku, gotować 10 minut na średnim ogniu. Odcedzić, dobrze odsączyć w sitku. Plasterki szynki pokroić wzdłuż, każdy na 3 części. Zawinąć w nie pory. Tak przygotowane przełożyć do czterech małych form żaroodpornych. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, drobniutko posiekać. Rosół i wino mocno rozgrzać, ale nie gotować. Masło utrzeć na gładko z żółtkami. Miseczkę z masą wstawić na naczynie z gorącą wodą, ubijać na parze. Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać na gorący rosół z winem. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Dodać musztardę i posiekaną zieleninę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem holenderskim polać pory. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 min w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 28.11.2011 19:17
fajny sposób na pory - ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak