Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony z pomidorami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 15 dag
sok z cytryny 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
marchew 1 sztuka
seler naciowy 3 łodygi
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 3/4 szklanki
pomido 2 sztuki
mozzarella 2 plastry
ryż 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony z pomidorami.

Rybę skropić sokiem cytrynowym i posolić. Obraną marchewkę pokroić w cienkie słupki, seler w plasterki. Szalotkę posiekać.
Rozgrzać pół łyżki masła, zeszklić połowę szalotki. Dodać marchew i seler, podsmażyć, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy, wymieszać z połową szklanki rosołu.
Na warzywach umieścić filet z dorsza. Przykryć plasterkami pomidora oraz mozzarelli i oprószyć solą i białym pieprzem. Zapiekać około 25 minut w temp. 200 stopni.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić resztę szalotek. Wrzucić ryż, oprószyć połową łyżeczki curry i zasmażyć. Wlać pozostały bulion i gotować 20 minut. Ryż podawać do ryby i warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak