Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowy piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 10 dag
mąka 50 dag
dżem 25 dag
cukier 15 dag
jajko 5 szt
przyprawa do piekarnika 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
bita śmietana 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowy piernik

W rondelku zarumienić 2 łyżki cukru, dodać 100 ml wody i miód, zagotować. Wymieszać z przyprawą do piekarnika, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, 15 dag dżemu oraz przestudzonym miodem. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Cisto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy i piec ok. 1 godziny w 190 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmarować dżemem, po ostudzeniu ozdobić bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak