Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęce kotlety duszone z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 400 g
jajko 1 sztuka
pieczarki 10 dag
margaryna 3 łyżki
śmietana 3-5 łyżek
sól do smaku
zielona pietruszka 1 nać
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżek
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęce kotlety duszone z pieczarkami

Do mielonej cielęciny dodać namoczoną bułkę i białko z jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wsypujemy doń posiekaną zieleninę. Dokładnie wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety okrągłe, które kolejno kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Kiedy kotlety się zarumienią przekładamy je do płaskiego rondelka, dodajemy odrobinę tłuszczu i obsypujemy obranymi i obczyszczonymi wcześniej pieczarkami. Dusimy tak pod przykryciem dolewając jeśli trzeba trochę wody, Po 25 minutach dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku już solą i odrobiną mąki. Przybieramy do ozdoby zieloną pietruszką. Fajnie smakują z frytkami oraz smażonymi talarkami z ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olivka 14.09.2011 07:53
Polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak