Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek pasteryzowany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

groszek zielony
sól
Kwas cytrynowy Prymat
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek pasteryzowany

Groszek po umyciu wyłuskać i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 -5 minut. Następnie groszek odcedzamy i nakładamy do słoików. Zalewę przygotowujemy identycznie jak w przypadku pasteryzacji brokułów według mojego przepisu, tj. przegotowaną wodę mieszamy z solą i kwaskiem cytrynowym s stosunku takim, że na 1l wody przypada 1 łyżeczka soli i płaska łyżeczka kwasku cytrynowego. Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy słoje. Następny krok to zamknięcie i pasteryzacja, która w przypadku groszku zielonego trwa 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak