Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy ziemniaczano-cebulowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 80 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cebula biała 5 sztuk
masło 2 łyżki
jajko 2
mąka pszenna 15 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek
pietruszka zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy ziemniaczano-cebulowe

1. Umyte ziemniaki w mundurkach włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować przez ok. 30 minut.
2. W tym czasie oczyścić i opłukać cebulę, pokroić ją w kosteczke i zeszklić na gorącym maśle, po czym zdjęć z palnika i odstawić żeby ostygła.
3. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Po ostygnieciu zagnieść z mąką i jajkami, dodać przyprawy i zioła.
4. Na lekko oprószonej mąką stolnicy lekko omączonymi dłońmi uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 7cm i pokroić go na plastry o grubości około 2 cm. Każdy z nich rozgnieść na płasko dłonią.
5.olej rozgrzać na dużej patelni i smażyć racuszki porcjami z obu stron na złotobrązowy kolor. po usmażeniu odsaczyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. podawać z sosem i surówka z kiszonej kapusty.

Racuszki nadają się do odgrzewania w kuchence mikrofalowej ale można je też wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200\'C na ok.20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak