Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pacafoły

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
śmietana 12% 125 ml
słonina 15 dag
salamandra do smaku
pieprz do smaku
cebula 1
ser biały 30 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pacafoły

Ziemniaki obrać. 1 kg ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce. Śmietanę wlać na patelnię, podgrzewać 25-30 minut, często mieszając, odstawić. Żółtko oddzielić od białka. Ser wymieszać z 15 dag zmielonych ziemniaków i żółtkiem, przyprawić do smaku solą. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć nadmiar wody. Dokładnie wymieszać z resztą zmielonych ziemniaków, dodać białko, przyprawić do smaku solą. Z ciasta uformować rękoma placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm. Na środku ułożyć kulkę sera wielkości orzecha włoskiego, dokładnie sklejając ciasto uformować kule. Od razu wrzucać porcjami na posolony wrzątek. Kiedy wypłyną, zamieszać. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu obracając je drewniana łyżką. Ugotowane pacafoły po wyjęciu na talerz powinny lekko pękać. polac śmietaną.
inna opcja polewy:
słoninę pokroić w kosteczkę zesmażyć na patelni pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i razem podsmażyć. polać słoninka z cebulką gorace pacaoły. mozna posypac białym serem :) smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak