Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 3 dag
mleko 3/4 szklanka
masło 6 dag
cukier 6 dag
jajko 1
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mlekiem i 10 dag mąki. Gdy wyrośnie, dodać utarte z cukrem żółtko i jajko, roztopione masło, resztę mąki, wyrobić. Mam gotować 10 minut, zemleć, dodać masło, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 minut, połączyć z pianą. Ciasto rozwałkować, pokroić na paski wielkości formy. Układać, smarując masą. odstawić, piec 40 minut w 200 stopni C, polukrować, ozdobić. Na nadzienie: 30 dag maku, 15 dag cukru, 3 dag masła, 2 łyżki miodu, 20 dag bakalii, 1 białko, lukier, kandyzowane owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak