Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa zupa szczawiowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości na zupę 25 dag
marchew 1/2 sztuki
szczaw 1 słoik
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
seler 1/4 sztuki
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
sól do smaku
por 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupa szczawiowa

Umyć kość pod bieżącą wodą i ugotować przez co najmniej 30 min. Wyjąć gnat i obrać z mięsa. Wrzucić mięso, ale już bez kości do wywaru,. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Wrzucić do wywaru z kości szczaw i włoszczyznę. Gotować przez około 15 min. W osobnym naczyniu mąkę pszenną i 2 łyżki śmietany - wymieszać ze sobą i dodać do gotującego się wywaru w garnka z warzywami. Doprawić solą, łyżeczką Warzywka. Ugotować jajka na twardo i pokroić na ćwiartki. I tu dowolność jajko ugotowane można wrzucić do ugotowanej zupy lub docelowo położyć już jajku na każdym talerzu i zalać je zupą. Ja podaję szczawiową z ziemniakami ugotowanymi w osobnym garnku, rozgniecionymi na sypko i polanymi tłuszczem ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak