chałka

chałka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    40 gam
  • mąka prszenna

    550 gram
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    2 łyżka
  • woda letnia

    4-5 łyzka
  • cukier

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić w ciepłym miejscu aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozbite z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pigila

02.03.2012 22:44
super

tomek18

23.10.2011 13:40
super

angelika14

16.07.2011 09:44
dawno nie jadam chałki

Joanna67

26.05.2011 15:08
uwielbiam

ewelinapac

28.04.2011 20:09
pycha

plocia

10.10.2010 23:14
Mogłabym ją jeść codziennie

Monika193

29.09.2010 13:25
u mnie często jada się chałeczkę

Karolcia12

22.09.2010 10:49
ale cudnie wygląda jak ze sklepowej półki

Agnieszka191

01.09.2010 21:02
ładniutka

pauluna

01.09.2010 14:23
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat