Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na koniec lata

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 50 g
cukier 2 łyżki
woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
olej 1/3 szklanki
kurki 100 g
pomidory 6 sztuk
cebula 2 sztuki
kiełbasa toruńska 1 pałka
oregano
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na koniec lata

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 15 minut. Potem do drożdży dosypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto.
Krok 1 - Pizza na koniec lata foto
2
Wszystkie pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. 5 pomidorów kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli, potem wrzucamy pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Krok 2 - Pizza na koniec lata foto
3
Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na kawałki, chyba, że są małe, wtedy zostawiamy w całości, podsmażamy na odrobinie oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz pomidorowy wykładamy na cieście, na wierzchu układamy podsmażone kurki
Krok 3 - Pizza na koniec lata foto
4
na kurkach układamy plastry żółtego sera i ostatniego pomidora pokrojonego w plasterki
Krok 4 - Pizza na koniec lata foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
Krok 5 - Pizza na koniec lata foto
6
Pizze podajemy jeszcze ciepłą
Krok 6 - Pizza na koniec lata foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 13.06.2012 21:02
dobra
ewasylwia 30.08.2011 11:39
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak