Kalafio zapiekany z serem

Kalafio zapiekany z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1
  • ser

    15 dag
  • masło

    2 łyżka
  • tarta bułka

    2 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała

    1
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • pęczek koperku

    1
  • cukier

  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafio ugotować na półtwardo na parze z osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, podzielić na różyczki (łodygę odrzucić lub zużyć do zupy) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tarta buką wymieszć ze szczyptą gałki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Wyjąć, gdy ser będzie się topił, a bułka zarumieni. Obficie posypać posieknym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą. Tak samo można przyrządzić brokuł, ale przed zapieczeniem nie należy go gotować dłuzej niż 2-3 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat