Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony ze śliwkami i morelami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 łyżka mielonej papryki,1 łyżeczka pieprzu,2 łyżki oliwy,¼ kostki smalcu
czosnek
sos sojowy 2 łyżki
cebula 4 szt.
grzyby suszone 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
miód 1 łyżka
schab bez kości 2 kg
morele suszone 10 szt.
śliwki 10 szt. (kalifornijskie)
majeranek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony ze śliwkami i morelami :

Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 17.03.2011 07:22
sam wygląd nakłania do wypróbowania!
goofy9 10.11.2010 21:42
cudownie wyglada ... tylko jeść i jeść :)
Emilia22 30.09.2010 09:11
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak