Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczano - serowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
bulion drobiowy 3 szklanki
mleko 1,5 szklanki
starta gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
ser ementaler 1 (tarty)
parmezan starty 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczano - serowa

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Zalać bulionem, zagotować i zmiksować blenderem.
Mleko lekko podgrzać i dodać do kremu z ziemniaków.
Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową i wymieszać. Podgrzać.
Zupę nalewać do miseczek żaroodpornych.
Na wierzchu posypywać po łyżce parmezanu, 2 łyżki emantalera.
Miseczki wstawiać do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Gdy ser zacznie się topić, zupa jest gotowa do wyjęcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 27.05.2012 23:12
Uwielbiam takie zupki
Renataj 11.09.2011 19:11
Każda zupka z serem to dla mnie \"niebo w gębie\"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak