Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory otulone sosem beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 300 g
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietanka 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
sól i pieprz do smaku
ciasto francuskie 1 opakowanie
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pory otulone sosem beszamelowym

Ciasto francuskie rozwinąć.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Pory opłukać, pokroić w talarki, następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 2 minut. Wyjąć i osączyć.
Maslo rozpuścić, dodać mąkę i przygotować zasmażkę.
Dodać śmietankę, mleko i przygotować gęsty sos.
Przyprawić solę, pieprzem i kminkiem.
Zostawić do przestygnięcia, po czym dodać pory.
Przygotować foremki do tarty.
Ciasto francuskie pokroić na części odpowiednie do wylepienia nim foremek.
Ciastem dokładnie wyłożyć foremki.
Następnie nakładać sos z porami.
Piekarnik nagrzać na 220 sopni i zapiekać w nim tarty na zloty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 16.11.2011 10:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak