Knedle ze śliwkami (z ciasta ptysiowego)

Knedle ze śliwkami (z ciasta ptysiowego)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    0,5 litra
  • masła

    5 dag
  • mąki krupczatki

    50 dag
  • jajka

    3
  • sól

  • śliwki

    1 kg
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotować mleko z masłem i odrobiną soli, po czym ciągle mieszając wsypujemy stopniowo 40 dag mąki. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, nastepnie mieszając wbijamy po jednym jajku i wsypujemy resztę mąki. Gotowe ciasto rozwałowywujemy, tniemy na kawałki, w które wkładamy śliwki i formujemy knedle. Gotujemy je we wrzącej wodzie 10 minut. Przed podaniem można knedle posypac cukrem, polac rozpuszczonym masłem lub śmietaną

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli82

16.07.2012 21:40
pomysłowe

kuklik

27.04.2011 12:04
z takim ciastem nie robiłam

izapozdro

28.02.2011 20:49
pycha

matii6

09.01.2011 21:18
interesująca propozycja

monisia1977

10.12.2010 08:00
uwielbiam

alaaa

21.10.2010 10:59
smaczne,polecam

Łucja1

06.09.2010 16:07
warto zrobić! palce lizać!

Beata73

05.09.2010 14:26
na pewno jest puszyste! zrobię takie w tygodniu!

mamusia1

01.09.2010 09:44
musi być smaczne!

Łucja1

30.08.2010 20:19
warto spróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat