Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik bułgarski

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zsiadłe mleko 1 litr
kwaśna śmietana 1 szklanka
ogórek 10-15 dag
ząbek czosnku 2
koperek 2 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik bułgarski

Mleko i śmietanę schłodzić. Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekany czosnek, lekko posolić, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem ubić trzepaczką zimne mleko ze śmietaną, starannie wymieszać z ogórkiem, czosnkiem, orzechami i koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z razowym chlebem posmarowanym masłem i posypanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak