Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka specjalnie kwaszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

antonówki 5 kg
woda 2 litry
cukier 15 dag
sól 15 dag
wiśnia 10 sztuk
liście czarnej porzeczki 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka specjalnie kwaszone

Jabłka umyć i osączyć z wody. Kamienny garnek wyłożyć liśćmi. Ścisło ułożyć jabłka, przetykając je liśćmi; z wierzchu przykryć warstwą liści porzeczki. Przegotować wodę z solą i cukrem. Ostudzonym płynem zalać jabłka, przykryć talerzem, obciążyć kamieniem. Do jedzenia nadąją się po miesiącu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak