Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem

Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    4
  • puszka pomidorów w zalewie

    1
  • pieczarek

    500 g
  • drobno posiekane ząbki czosnku

    4
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    1
  • białe wino

    100 ml
  • łyżka oregano

    1
  • łyżeczka tymianku

    1
  • liście laurowe

    2
  • olej do smażenia

    100 ml
  • sól, pieprz, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka doprawiamy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem i odstawiamy na minimum 2 godz. w chłodne miejsce. Następnie kurczaka przesmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor. Dodajemy cebulę, czosnek,liść laurowy i smażymy około 10 min. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kolejne 5 min. Po tym czasie dolewamy wino, a po 10 min pomidory i całość dusimy 15-20 min. Przed podaniem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru i posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tomek13

15.12.2011 22:51
wow

miki47

28.02.2011 10:21
pycha

Kopiko1983

27.02.2011 19:51
Aż zgłodniałam!

Koper

15.02.2011 19:09
pychotka :)

monciasz

12.02.2011 07:57
super danie

nikusonka

04.02.2011 19:22
pyszności

Magda60

08.01.2011 23:37
apetyczne

jolaxa

21.12.2010 23:46
mmmmm

aga130982

26.10.2010 12:54
pychota

Magda60

19.10.2010 09:16
swietny pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat